HAASTATTELUSSA: JYRI PARTANEN

Tervetuloa Sampopajan blogiin! Ensimmäisenä julkaisuna Sampopajan perustaja ja toimitusjohtaja Jyri Partasen haastattelu, ja hänen vinkkejään suomalaiselle pk-yrittäjälle koronan tänä vuonna järisyttämässä rahoitusmaisemassa. 

Jyri Partanen

Pelialan maailmassa loistavan uran tehnyt Jyri Partanen alkoi vuonna 2019 auttaa nuoria pelifirmoja julkisen rahan hakemisessa. 

Jyri, mikä sai laajentamaan asiakaskuntaa suomalaisten pelifirmojen parista myös muiden alan yrityksiin – ja miten siinä ollaan onnistuttu?

”Käytännössä palvelumme kysyntä oli laajempaa kuin koko pelialan asiakaskunta. Kun kavereiden firmat pelialan ulkopuolelta alkoivat kysellä samanlaista apua, päädyttiin siihen, että ei kieltäydytä avun tarjoamisesta, vaan löydettiin tilanne, jossa voidaan auttaa minkä alan firmoja tahansa. Eli koska kysyntää meille päin oli, päätettiin laajentaa tarjontaa.”

”Tämä on onnistunut tosi hyvin, ja oli helppo siirtyä auttamaan muiden alojen firmoja. Johdon konsultoinnin ja rahoituksen hakemisen prosesseissa on paljon samanlaista alasta riippumatta. Eli kahden firman välillä samalla alalla voi olla enemmän eroa siinä mitä apua ne tarvitsevat, kuin kahden eri alan firmojen välillä.”

Alkusyksyllä 2020 näkyy sekä koronan ensimmäisen aallon vaikutukset että mahdollisen toisen aallon uhkakuvat. Mikä on valistunut arviosi tilanteesta?

”Koronan vaikutukset ovat kiistattomat monellakin tavalla, mutta samaan aikaan ajatus siitä, että julkista rahoitusta muutetaan vain koronan seurauksena vaikuttaa epäsuhtaiselta. Niin kansainvälisesti kuin Suomessakin talouden vaikeudet eivät ole pohjimmiltaan koronan aiheuttamia; koko talous on nyt jo joutunut siihen tilanteeseen, että muutokset ovat väistämättömiä. Korona oli vain laukaiseva tekijä, joka sai globaalisti bruttokansantuotteet laskuun, mutta tältä kannalta asiasta ei juurikaan puhuta. – Vaikutus on se, että USA:ssa jaetaan nyt rahaa määrissä, jotka ovat triljoonaluokassa. Eurooppa seuraa perässä, koska sen on pakko suojella omaa kilpailukykyään. Ja Suomi puolestaan seuraa Euroopan mallia, jotta pärjäisi Euroopan sisällä kilpailykyvyssä. ”

”Suomi jakaa rahaa tänäkin vuonna miljardin verran tukina, ja se on siis ihan välttämätöntä, jotta ei pudota kilpailykyvyssä kelkasta. Mutta miltäkö tämä näyttää tulevaisuuden näkökulmasta? Jos ja kun toinen aalto tulee nämä talouden toimenpiteet eivät enää pure niin hyvin. Käytössä ollut matalan ohjauskoron strategia yhdistettynä tukien jakamiseen ei luo lisää arvoa yhteiskunnassa, vaan vain yrittää kiihdyttää taloutta – mutta uudelleen käytettynä kiihdytystoimenpide ei enää ole yhtä tehokasta. Nähtäväksi jää, mitä muuta voi seuraavaksi tapahtua taloudelle, joka korjaa sen terveyttä. Dollarin arvo saattaa olla ratkaiseva tekijä sille, mitä tapahtuu; miten kauan dollari on uskottava valuutta, ja miten se arvo tippuu väistämättä, kun dollareita jaetaan pois tukina näin valtavia määriä.”

Mikä on asiantuntijan neuvosi suomalaiselle pk-yrittäjälle siitä, mitä pitää ottaa tässä tilanteessa huomioon, ja mitä kannattaa tehdä?

”Jos bisneksesi sujuu nyt hyvin, kannattaa jatkaa samaa rataa, ja sijoittaa yritykseen lisää ja nopeuttaa liikevaihdon kiertoa. Mutta jos yritys on kärsimässä jo, niin suosittelen sen liiketoiminnan kriittistä arviointia. Tilannetta kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, onko firma jo ollut pitkään riskipitoinen tai tuottamaton? Vai eikö liiketoiminta vain kestä koronan kaltaisia tapauksia? Tällöin muovautumiskyky liiketoiminnalle pitää saada säilytettyä tai kasvatettua. Yritykset jotka pystyvät muovautumaan tähän muuttuvaan maailmaan pärjäävät, mutta tähän kykenemättömille valitettava kohtalo on hiipua pois.”

”Uudet innovatiiviset, esim. digitaaliset tavat palvella asiakasta samalla, kun säilytetään vanhaa osaamista, voivat tässä olla ratkaisun avain! Tietyillä aloilla, kuten matkailussa tai palvelusektorilla, tämä aika saattaa vaatia radikaalejakin muutoksia liike-idealle. Matkailualalla esimerkiksi ei tällä hetkellä näytä paljon valonpilkahduksia olevan luvassa valitettavasti, mutta sitkeästi muovautumishaluinen yrittäjä voi löytää tukea ideointiin ulkopuolisilta osaajilta. Sampopajalta ja sen verkostosta löytyy paljon asiantuntemusta digi-loikan tekemiseen, joten meiltä kannattaa kysyä muun muassa näistä mahdollisuuksista.”

Sampopaja auttaa muitakin, kuin koronan takia julkista rahoitusta hakevaa. Kertoisitko niistä avustuksista, joita Business Finland jakaa koronasta riippumatta edelleen?

“Muut perinteiset julkisen rahoituksen instrumentit ovat edelleen paikallaan. Ne toimivat tänä päivänä jopa nopeammin, ja rahaa on hyvin jaossa. Joissain tilanteissa kannattaakin keskittyä näihin mieluummin, kuin fokusoida esimerkiksi koronan kustannustukeen, joka on määrältään mitättömän pieni liikevaihdon tarpeisiin, eikä auta yrittäjiä kehittämään tarvittavaa liiketoiminnan muutosta.”

Sampopaja tarjoaa rahoitusneuvonnan lisäksi myös liikkeenjohdon konsultointia ja apua tuotekehitykseen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? 

“Rahoitusneuvonnan lisäksi ja usein sitä edeltävänä vaiheena teemme tyypillisesti liikkeenjohdon konsultointia. Tässä käytännön toimina voi olla vaikka, että autetaan firman omistajaa tekemään strategiaa tuleville vuosille, jotta firmaa osataan ohjata oikein. Sitten voi olla että tuotestrategiaa mietitään: ovatko tuotteet ja tuotteiden portfolio sellaiset, että ne menevät kaupaksi tai voiko jotakin parantaa? Lisäksi saatetaan miettiä tuotannon prosesseja ja tiimityötä. Miten saadaan niistä vähistä resursseista, mitä on, enemmän luovuutta ja tehoa irti? Ja tämän kaiken seurauksena voidaan sitten hankkia onnistuneesti rahoitusta joko julkiselta tai yksityiseltä puolelta.”

Call Now ButtonSOITA VAIKKA HETI